Aantal mensen dat aanklopt bij de Voedselbank groeit

Voedselbank zag vorig jaar meer mensen

Helaas is de grootste groei te zien in Rotterdam.

“We hebben het over 300 gezinnen. Een toename van ongeveer 15 procent.” zei Rob Boswinkel (directeur) aan RTV Rijnmond en het AD. “Net na het begin van de lockdown, vorig jaar, bleef het aantal hulpvragen nog wat achter door het snel ingrijpen van de gemeente Rotterdam. Maar er zijn nu zoveel mensen hun inkomsten kwijtgeraakt, dat ook hier het aantal gestaag is toegenomen”, zegt Boswinkel.

Hij verwijst naar de kredietcrisis in 2008, toen er een vergelijkbare stijging zichtbaar was. “We houden nu het aantal verzoeken om hulp nauwlettend in de gaten. Als de hulpvraag met 25 procent stijgt, dan moeten er echt maatregelen genomen worden.”

Qua aanbod van voedsel redt de Voedselbank het wel, voegt Boswinkel er aan toe. De problemen zitten vooral op het vlak rond de praktische uitvoering. “Hebben we wel genoeg vrijwilligers en kunnen we al die pakketten wel vervoeren?”

Volgens Boswinkel is het aantal vrijwilligers wel toegenomen de afgelopen maanden, maar is er een groot tekort aan ‘leidinggevende vrijwilligers’. De Rotterdamse Voedselbank heeft nu rond de achttienhonderd klanten. Per week wordt er 80 duizend kilo voedsel verspreid.