Wat doen wij?

Ons verhaal

In Nederland leeft meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbank Rotterdam helpt de armsten binnen deze groep door ze tijdelijk te voorzien van voedselpakketten. Om onze klanten van voldoende eten te kunnen voorzien, werken wij samen met bedrijven, instellingen, overheden en particulieren. Zo zorgen we er samen voor dat armoede wordt bestreden, voedseloverschotten verdwijnen en het milieu minder wordt belast. Met als motto: “Oog voor voedsel, hart voor mensen”.

De voedselbank Rotterdam is de oudste voedselbank van Nederland. Van hieruit is de landelijke organisatie ontstaan die momenteel met de inzet van 11.000 vrijwilligers wekelijks bijna 40.000 voedselpakketten vanuit 168 lokale voedselbanken uitdeelt en ongeveer 132.500 Nederlanders van voedselpakketten voorziet.

In Rotterdam werken ongeveer 400 vrijwilligers, die samen zorgen dat er voedsel kan worden verstrekt aan 7.000 huishoudens in de Rotterdamse regio.

Onze werkzaamheden

Wij hebben twee functies. Als Voedselbank Rotterdam helpen we de armste mensen in de stadsregio aan voedselpakketten. En als distributiecentrum voorzien wij 27 voedselbanken van voedsel.

Voor de regio Rotterdam produceren wij voedselpakketten, die worden verdeeld via 30 uitdeelpunten.

Wij zijn ook een regionaal distributiecentrum. Vanuit Rotterdam verdelen we grote partijen voedsel in de omgeving. In Rotterdam komen dagelijks grote partijen voedsel binnen. Dit voedsel – houdbaar, koel/vers en diepvries – slaan we tijdelijk op, pakken het deels om en verdelen het over 27 voedselbanken in Zuid Holland, Utrecht en Gelderland.

Om dat te realiseren hebben we naast vele vrijwilligers, de beschikking over een groot distributiecentrum in het Keilehaven gebied. Het distributiecentrum is ingericht met koelcellen, vriescellen en ongekoelde opslagruimte. Voor het ophalen en wegbrengen van de wekelijkse hoeveelheid voedsel, ongeveer 60.000 kg per week, hebben we de beschikking over vijf grote vrachtwagens en een aantal kleinere vrachtwagens en busjes. Voor het produceren van de pakketten hebben wij de beschikking over een hal met een productielijn.

Video introductie